Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A Nyárád mente is eljött Kolozsvárra, a Györkös-házba

Jó hangulatú és tartalmas találkozón, beszélgetésen vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a Györkös Mányi Albert Emlékházba (GYMAE), ahol újabb kistérséggel ismerkedhettek meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az Emlékház által közösen szervezett Régiók bemutatkozása sorozatban. Ez alkalommal a Nyárád mente értékeit, hagyományait, szokásait, kulturális stb. életét ismerhette meg a kolozsvári közönség a Nyárád mente Kistérségi Társulás közreműködésével.


Barabás László

Elsőként Kós Katalin, a GYMAE vezetője és Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője, a sorozat ötlet- és házigazdája köszöntötte a jelenlévőket, utóbbi felelevenítve, hogy mi késztette őket a rendezvénysorozat beindítására. Tekintettel arra, hogy a Művelődés szerkesztőségének is több kollégája székely, illetve sokan vannak Kolozsváron, akik Székelyföld különböző térségeiből származnak, letelepedtek vagy éppen egyetemi tanulmányaikat folytatják a kincses városban, ezért úgy gondolták: az évente egyszer megrendezett eseménnyel „megidézik” a szülőföldet, elbeszélgetve velük arról, hogyan értelmezik az „itthon”, és/vagy az „otthon” gondolatkörét, azaz hogyan látják a szülőföldet, miben tudják ezt a távolból segíteni, illetve a szülőföld miként tud bekapcsolódni a kolozsvári kultúrkörbe?


Jakab Sámuel

A korábbi rendezvényekhez hasonlóan a Nyárád mentéről is több, szerteágazó előadás hangzott el: Balássy András, a Nyárádmente Kistérségi Társulás / Nyárádmente LEADER Egyesület munkatársa a vidékfejlesztés különböző vetületeiről beszélt, Barabás László néprajzkutató, főiskolai tanár az itteni népszokásokat, hagyományokat elevenítette fel, Jakab Sámuel egyetemi oktató, a nyárádszeredai oktatási központ volt vezetője a Nyárád menti kertészeti kultúráról árult el érdekességeket, Nyárádszereda művelődési életét pedig Suba Gyöngyi, a Nyárádszeredai Művelődési Ház vezetője mutatta be. A Nyárád menti küldöttséget elkísérte, Dászkel László, a Kistérségi Társulás elnöke is.


Suba Gyöngyi

Az előadásokat kötetlen beszélgetés követte Benkő Levente, a Művelődés folyóirat vezető szerkesztőjének moderálásával. A jelenlévők közül több Kolozsváron élő, Nyárád mentéről elszármazott is megszólalt, felelevenítve szülőföldjükkel kapcsolatos emlékeiket. Összességében az est végkicsengése az volt, bárhova is vesse az embert a sors, az élet, a munkája, gyökereitől nem tud, illetve nem is szabad elszakadni. Ugyanakkor az is megfogalmazódott, hogy a felmerülő nehézségek, problémák és gondok ellenére igenis van jövő Erdélynek ebben a kistérségében. A tervek szerint a Nyárád menti régióról úgyszintén mellékletet ad majd ki a Művelődés folyóirat, amelyben bemutatják ennek a vidéknek is az értékeit.

 

(Szabadság)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Az együttes már több éve foglalkozik gyerek- és felnőttoktatással, valamint népi énekek tanításával. Az ünnepi előadás során közös énekléssel és tánccal várják az érdeklődőket.

Szeptember 13-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében mutatják be a Keresztúton című előadást.

Szeptember 8-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében a Vecsei H. Miklós és csapata által létrehozott koncertszínházi előadást tekinthetik meg.

A rendezvényen köszöntőt mond dr. Széman Péter EMKE-elnök, dr. Bibza Gábor református esperes Reményik Sándorra emlékezik, a költő verseiből Albert Júlia színművész ad elő.

A táborban a világ különböző pontjairól érkeztek, jelen voltak a dallasi, sepsiszentgyörgyi, brassói, békéscsabai, budapesti, alcsútdobozi és győri drámacsoportok tagjai is.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület 2021. augusztus 15. és 22. között immár huszonharmadik alkalommal szervezi meg a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

2021. augusztus 1-7 között 170 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. 

A csíkszeredai Agora Alapítvány a Mikó-várban rendezi meg a XIV. Nemzetközi Dob-Ban Ritmusfesztivált.

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint függőágyakkal a megfáradtakat.

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.

A rendezvény mindhárom nap A maszk lehetőségei című előadássorozattal kezdődik, Modesto Casarin olasz rendező vezetésével.