Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A Mentés másként konferencia célja változtatni az oktatási rendszer hibás beidegződésein és elhanyagolt helyzetén

A Mentés másként pedagógia konferencia olyan pedagógusoknak, pedagógushallgatóknak, segítő szakembereknek, oktatási szakértőknek, művészeknek, médiában dolgozóknak szól, akik sokszor magányos harcosnak érzik magukat, amikor a közoktatásban próbálnak helytállni vagy változást elérni. A szervezők kiemelik, hogy nem a tanügyi botrányokból szeretnének hírt csinálni, hanem abból, hogy egy erős és tudatos közösség képes változtatni a jelenlegi oktatási rendszer hibás beidegződésein és elhanyagolt helyzetén. A konferenciát február 29. és március 1. között rendezik meg az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban.

„Úgy tekintünk a romániai oktatási rendszerre, mint egy hiányos, érthetetlenül megfogalmazott, sokszor tartalmatlan szövegre, amelyet sokan korrektúráztak, szerkesztgettek, de amit ideje lenne teljesen újraírni és másként menteni el.”

A szervezők konferenciával személyes és szakmai felelősséget szeretnének vállalni a romániai oktatási rendszer újragondolásában, ehhez próbálják az alulról szerveződő, a közösséget közvetlenül megszólító konferencia formájában hozzátenni saját részüket. 

A Mentés másként pedagógia konferencia stratégiáját az első évtől kezdődően arra építették, hogy a pedagógia interdiszciplináris tudományág, az oktatási rendszer pedig a társadalom minden intézményével összefüggésben áll. Ebből következik, hogy a konferenciával a különböző társtudományok bevonását célozzák meg, megszólítva mind az iskolai közegből, mind az akadémiai és a civil szférából érkező szakembereket, egyetemi hallgatókat. A konferencia a szakmabeliek platformjaként lehetőséget teremt az oktatásban, tanárképzésben, politikai döntéshozatalban agyonhallgatott problémák, marginálisként kezelt témák megvitatására, olyan együttműködések kialakítására, amelyek kisebb, helyi szinteken változást idézhetnek elő, jó példákként másokat is inspirálhatnak.

A konferenciára meghívott előadók és műhelytartók, a fenti szempontokat figyelembe véve, iskolai, egyetemi és civil közegben dolgozó szakemberek, akik egy demokratikus oktatási rendszer elvi megfontolásairól beszélnek, miközben szakmai tevékenységükkel jó példákat is mutatnak ennek megvalósíthatóságáról.

A konferencia programja

A konferencia menetében általános és specifikus előadások/műhelyek váltják egymást, egyes előadások, műhelyek rendszerszemléletűek, mások pedig témájukban egy-egy szakterületre, módszerre vonatkoznak. Az esemény két napján 9 előadást és 14 műhelyfoglalkozást tartanak meg.

A konferenciát az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövetei fogják megnyitni, így azoknak a fiataloknak a hangján hallhatunk a gyerekjogokról, akiknek jövőjéért a felnőtt társadalom felelősséggel tartozik, de akik képességét, hogy bekapcsolódjanak a társadalom alakításába gyakran elvitatják.

Az esemény első napját egy felnőtteknek szóló bábelőadással, az Ilonkával zárják, melyet beszélgetés, és az Acasa közösség jóvoltából, becsületkasszás falatozás követ a Tranzit Házban.

A második napot, egyben a konferenciát zárva, a két nap alatt összegyűlt témák, kérdések, jövőbeli tervek facilitált megbeszélésével zárják. A konferenciát két hétig tartó adománygyűjtási akció előzte meg, amely nagy sikerrel zárult: kevesebb mint 10 nap alatt összegyűlt a megcélzott 2500 lej, amelyet magyarországi és belföldi vendégek szállás- és utazási költségeinek térítésére fordítanak. A konferencia Facebook-eseményét itt találják, hivatalos weboldalát pedig itt. A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Hozzászólások

ÉRDEKEL 

Új hozzászólás

További írások

Október 29-én pénteken kezdődik az idei hangversenyévad, az első koncertet a Brassói Szimfonikus Zenekar adja. A hangversenyévad helyszíne idén a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, nagyterme és a Krisztus Király-templom.

Az együttes már több éve foglalkozik gyerek- és felnőttoktatással, valamint népi énekek tanításával. Az ünnepi előadás során közös énekléssel és tánccal várják az érdeklődőket.

Szeptember 13-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében mutatják be a Keresztúton című előadást.

Szeptember 8-án, 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében a Vecsei H. Miklós és csapata által létrehozott koncertszínházi előadást tekinthetik meg.

A rendezvényen köszöntőt mond dr. Széman Péter EMKE-elnök, dr. Bibza Gábor református esperes Reményik Sándorra emlékezik, a költő verseiből Albert Júlia színművész ad elő.

A táborban a világ különböző pontjairól érkeztek, jelen voltak a dallasi, sepsiszentgyörgyi, brassói, békéscsabai, budapesti, alcsútdobozi és győri drámacsoportok tagjai is.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület 2021. augusztus 15. és 22. között immár huszonharmadik alkalommal szervezi meg a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

2021. augusztus 1-7 között 170 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal tanult táncot és éneket, illetve vett részt közösségfejlesztő játékokon Borospatakán. 

A csíkszeredai Agora Alapítvány a Mikó-várban rendezi meg a XIV. Nemzetközi Dob-Ban Ritmusfesztivált.

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint függőágyakkal a megfáradtakat.

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.