A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja a Tranzit Házban

𝐀 𝐇𝐨𝐥𝐨𝐤𝐚𝐮𝐬𝐳𝐭 𝐍𝐞𝐦𝐳𝐞𝐭𝐤𝐨̈𝐳𝐢 𝐄𝐦𝐥𝐞́𝐤𝐧𝐚𝐩𝐣át minden évben január 27-én tartják. Ezen a napon a második világháború alatti náci atrocitások áldozataira emlékeznek, 1945-ben ekkor szabadították fel Aschwitz-Birkenaut a szovjet csapatok. Január 27-ét az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-én a holokauszt áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon szerte a világon megemlékeznek a helyi közösségek a holokauszt borzalmairól, és tisztelegnek a történelem e sötét időszakában szenvedők és elpusztultak emléke előtt. A Tranzit Ház a következő eseményekkel emlékezik meg a Holokauszt áldozatairól:

Az ellenállás gesztusai | szombat, 27.01, 19:00 | Filmvetítés

Az ellenállás gesztusai (2019) Olga Ștefan dokumentumfilmje a második világháború alatti zsidó antifasiszta ellenállásról. A film a romániai, csehországi és szolvákiai Holokauszt utolsó túlélőinek személyes vallomásait gyűjti egybe. A film a korabeli tiltakozások archív felvételeit, a kortárs szolidaritás egyéni aktusait, a résztvevők filmre rögzített tanúvallomásait, archív anyagokat és az antifasiszta ellenállást tematizáló művészeti alkotásokat mutat be, egy olyan közös jelenkor és jövő mellett foglalva állást, amelyben az egyenlőség és az igazságosság válnak a kortárs társadalmaink legfőbb értékeivé.


 
A filmet rendezte Olga Ștefan, a Bratislava Policy Institute és a Post Bellum támogatásával.
Producer: UMA ED ROMANIA Egyesület
A filmet élőben vetítjük a Tranzit Házban, valamint online közvetítjük a facebook oldalunkon https://www.facebook.com/tranzith/  január 27-én 19:00 órától, valamint január 28-án.
Román, angol, cseh és szlovák nyelven, román felirattal (az élő vetítésen), és angol felirattal (az online felületeinken).
Időtartam: 62 perc
A vetítést beszélgetés követi a Zoom platformján a film rendezőjével, Olga Ștefannal, valamint a filozófus Szilágyi-Gál Mihállyal. A beszélgetés angol nyelven zajlik, a csatlakozáshoz szükséges link a facebook oldalunkon lesz elérhető:

https://fb.me/e/16HuGY9MF

𝐀𝐳 𝐈𝐬𝐦𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞𝐤-𝐞 𝐖𝐞𝐢𝐬𝐳 Á𝐫𝐩𝐚́𝐝𝐨𝐭? | vasárnap, 28.01, 19:00 | színházi előadás
 
𝐀𝐳 𝐈𝐬𝐦𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞𝐤-𝐞 𝐖𝐞𝐢𝐬𝐳 Á𝐫𝐩𝐚́𝐝𝐨𝐭? című előadást Matteo Marani A bajnokságtól Auschwitzig című könyve ihlette, amelynek főhőse Weisz Árpád labdarúgó és edző, az olaszországi faji törvények egyik áldozata. Weisz Árpád története felkavaró és megható. A futballt forradalmasító edző iránti lelkesedést ötvözi az olaszok és az európaiak viselkedése miatti nyugtalansággal a kontinenst fokozatosan megfertőző alattomos antiszemitizmus kontextusában.

Olasz nyelven, román felirattal
Forgatókönyv Matteo Marani "A bajnokságtól Auschwitzig" című szövege alapján.
A színpadon: Consuelo Battiston és Leonardo Bianconi
Dramaturgia és rendezés: Gianni Farina
Iátvány: Tania Zoffoli
Szervezés: Maria Donnoli, Marco Molduzzi Elena Di Gioia ötlete alapján, a Liberty / Stagione Agorával együttműködésben.
Produkció: E production
Bemutató dátuma: 2022 január 29, Castelmaggiore
Az előadást a MENOVENTI mutatja be
Partnerek: Bukaresti Olasz Kultúrális Intézet, a bukaresti Zsidó Állami Színházzal partnerségben.
Időtartam: 60 perc.

https://fb.me/e/5RMFF83tZ

A belépés ingyenes, de támogathatjátok a Tranzit Házat a Patreon oldalán: patreon.com/user?u=36441337. A Tranzit Ház a független kulturális szcéna egyik első képviselője, Románia egyik legnagyobb múltú kulturális magánintézménye. A hely fennmaradása nagyban köszönhető mindazoknak, akik az évek során, 26 éven át munkájukkal, gondolataikkal, erőforrásaikkal és gondoskodásukkal hozzájárultak a Ház működéséhez. A te hozzájárulásod segít minket abban, hogy tovább halajdunk!

Új hozzászólás