1956 – A szabadság reménye

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc előtt a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség az MTI képeiből készített fotómontázs kiállítás bemutatásával tiszteleg. A tárlatnak a sepsiszentgyörgyi evangélikus templom ad otthont, megnyitójára október 22-én, a 11 órai istentiszteletet követően kerül sor. A megemlékezés keretében Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője nyitja meg a kiállítást, Virág Nimród szaval és fellép a gyülekezet Kantate gyermek és ifjúsági kórusa.

A bemutatandó anyag a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Távirati Iroda közreműködésével készült. Grafika: Virágvölgyi András. Az összeállítás 12 témakörben képekkel gazdagon illusztrálva mutatja be az 1956-os forradalom budapesti eseményeit, a történelmi jelentőségű napok legfontosabb mozzanatait.

Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye az 1956-os forradalom volt, amely a magyar nép kommunista diktatúra elnyomása elleni küzdelmét és a szabadságért való elszántságot fejezte ki. Az 1956-os események során a magyar nép bátran állt ki a demokrácia és az igazság mellett, és a forradalom a szovjet beavatkozás ellenére is meghatározó eredményeket ért el. Az október 23-ai megmozdulásokat a kommunista hatalom brutális megtorlása követte, amely során a szovjet csapatok beavatkoztak, amely számtalan véres összecsapáshoz vezetett. Még a kommunista Romániához tartozó Erdély magyar diákjai is tüntettek, bár tudták, hogy súlyos megtorlás lesz osztályrészük. A szovjet beavatkozás után számos forradalmi vezetőt letartóztattak, kivégeztek vagy bebörtönöztek, és az országot ismét a kommunista uralom alá helyezték. A kivégzettek száma meghaladta a háromszázat. Kötél általi halálra ítélték és kivégezték Nagy Imrét és kormányának több tagját is. Az utolsó halálos ítéletet 1961 augusztusában hajtották végre. Hosszabb-rövidebb időre bebörtönöztek 22 ezer embert, 12 ezret pedig internáltak. Az események jelentős hatással voltak a nemzetközi közösségre is, amely nagy lelkesedéssel fogadta a magyar forradalom eszméit és harcát a szabadságért. A nemzetközi szolidaritás kifejeződött az ENSZ vizsgálóbizottsága által tett erőfeszítésekben, valamint az egyéb humanitárius segítségnyújtásokban is, amelyek célja az elnyomott magyar nép támogatása és segítése volt. Az 1980-as évek végén a pártállam számára a kegyelemdöfést az 1956-os forradalom rehabilitációja jelentette. Az ellenzék követelésére 1989-ben ünnepélyesen újra temették Nagy Imrét és mártírtársait. A magyarországi változások ösztönzően hatottak azokra a politikai folyamatokra, amelyek elvezettek a térség kommunista rendszereinek összeomlásához, a berlini fal leomlásához.

 

Minden emlékezni vágyót szeretettel várunk! Gloria Victis!

 

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Partner: Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség

Új hozzászólás