Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

1956 – A szabadság reménye

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc előtt a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség az MTI képeiből készített fotómontázs kiállítás bemutatásával tiszteleg. A tárlatnak a sepsiszentgyörgyi evangélikus templom ad otthont, megnyitójára október 22-én, a 11 órai istentiszteletet követően kerül sor. A megemlékezés keretében Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője nyitja meg a kiállítást, Virág Nimród szaval és fellép a gyülekezet Kantate gyermek és ifjúsági kórusa.

A bemutatandó anyag a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Távirati Iroda közreműködésével készült. Grafika: Virágvölgyi András. Az összeállítás 12 témakörben képekkel gazdagon illusztrálva mutatja be az 1956-os forradalom budapesti eseményeit, a történelmi jelentőségű napok legfontosabb mozzanatait.

Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb eseménye az 1956-os forradalom volt, amely a magyar nép kommunista diktatúra elnyomása elleni küzdelmét és a szabadságért való elszántságot fejezte ki. Az 1956-os események során a magyar nép bátran állt ki a demokrácia és az igazság mellett, és a forradalom a szovjet beavatkozás ellenére is meghatározó eredményeket ért el. Az október 23-ai megmozdulásokat a kommunista hatalom brutális megtorlása követte, amely során a szovjet csapatok beavatkoztak, amely számtalan véres összecsapáshoz vezetett. Még a kommunista Romániához tartozó Erdély magyar diákjai is tüntettek, bár tudták, hogy súlyos megtorlás lesz osztályrészük. A szovjet beavatkozás után számos forradalmi vezetőt letartóztattak, kivégeztek vagy bebörtönöztek, és az országot ismét a kommunista uralom alá helyezték. A kivégzettek száma meghaladta a háromszázat. Kötél általi halálra ítélték és kivégezték Nagy Imrét és kormányának több tagját is. Az utolsó halálos ítéletet 1961 augusztusában hajtották végre. Hosszabb-rövidebb időre bebörtönöztek 22 ezer embert, 12 ezret pedig internáltak. Az események jelentős hatással voltak a nemzetközi közösségre is, amely nagy lelkesedéssel fogadta a magyar forradalom eszméit és harcát a szabadságért. A nemzetközi szolidaritás kifejeződött az ENSZ vizsgálóbizottsága által tett erőfeszítésekben, valamint az egyéb humanitárius segítségnyújtásokban is, amelyek célja az elnyomott magyar nép támogatása és segítése volt. Az 1980-as évek végén a pártállam számára a kegyelemdöfést az 1956-os forradalom rehabilitációja jelentette. Az ellenzék követelésére 1989-ben ünnepélyesen újra temették Nagy Imrét és mártírtársait. A magyarországi változások ösztönzően hatottak azokra a politikai folyamatokra, amelyek elvezettek a térség kommunista rendszereinek összeomlásához, a berlini fal leomlásához.

 

Minden emlékezni vágyót szeretettel várunk! Gloria Victis!

 

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Partner: Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

December 10-én, vasárnap 18.15-kor nyitják meg Kolozsváron a Klezmer hangok Erdélyben című kiállítást a Muzeonban, a Virgil Fulicea utca 3. szám alatt. A kiállítás interaktív lesz, és Beth Silver csellóművész élőzenét ad elő Max Eisikovits Máramarosból gyűjtött zsidó darabjai alapján.

 

Máté Istvánnak a Kriza János Néprajzi Társaság gondozásában megjelent, Szolgálatban Kalotaszegen. Lelkipásztori életstratégiák és életpályák a Kalotaszegi Református Egyházmegyében című könyvét mutatják be december 8-án 19 órakor a kolozsvári Vallásszabadság Házában, a Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút) 14. szám alatt. A könyvet bemutatja: Kiss Dénes és Peti Lehel. A kötetbemutatót a Vallás és egyház a változó társadalomban című konferencia keretében tartják.

 

Ismét gyermekzsivajtól lesz hangos a zabolai Mikes kastély, december 9-én, 10 és 17 óra között szeretettel várnak mindenkit egy családi karácsonyváró eseményre az ünnepi hangulat elengedhetetlen kellékeivel: karácsonyi barkácsolással, mesemondással, kincskereséssel, hintózással és vásárral.

2023. dec. 12-én kedden 18 órakor, születésének 150. évfordulóján gróf Bánffy Miklósra emlékeznek dr. Gaal György irodalom- és művelődéstörténész Gróf Bánffy Miklós útja a politikától a művészetekig című, vetített képes előadásával. A rendezvényt az EME Napoca/Jókai u. 2–4. szám alatti székházának előadótermében tartják, az est házigazdája Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke.

A téli ünnepek alkalmából színházi ajándékutalványokat kínál fel előadásai iránt érdeklődőknek a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A vásárlók ezúttal is kétszeri vagy négyszeri belépésre szóló ajándékutalványok közül választhatnak, de mindkét típusú utalványból prózai és zenés színházi előadásra szóló változat is kapható az előadások jegyárai függvényében. Érdeklődni, utalványokat vásárolni a sepsiszentgyörgyi Városi Szervezőirodában lehet.

 

Bánffy Miklós és Kós Károly világa címmel nyílik kiállítás Budapesten december 9-én 18 órakor a Pesti Vigadóban. Köszöntőbeszédet mond Lánszki Gerő államtitkár, ünnepi beszédet mond Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora.

Az idei Karácsonyi Vásárt december 16-23. között tartják Sepsiszent-györgy Főterén, ahol nyolcvan őstermelő, kereskedő és iparművész kínálja portékáit a karácsonyi ajándékokat beszerezni kívánók számára. A 2023-as rendezvény kulturális programkínálata helyi és brassói művészek, zenekarok, kórusok, művészeti együttesek felajánlásaiból jön létre.

Még két előadás lesz idén az Aradi Kamaraszínház műsorán. A nézők találkozhatnak Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művésszel, akik Örkény-estjüket hozzák el Aradra, a Fonogram-díjas Cimbaliband zenekarral pedig főként karácsonyi dalokat ad elő.

Az ünnepek előtt a Mese a csodálatos szőlőfáról című produkció bemutatójára készül a Puck Bábszínház magyar társulata. December 16-án, szombaton 11:00 és 17:00 órától látható a bábelőadás, amelyet Kovács Géza Blattner Géza-díjas bábművész, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója rendez, és ugyancsak ő az, aki a mese szövegkönyvét jegyzi.

2023. december 11-én, hétfőn a kolozsvári Iulius Mallban, az Auchan bevásárlóközpont közelében kézművesvásárt rendez a Kolozs Megyei Tanácsnak alárendelt Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság. A kiállításon az igazgatósághoz tartozó, azzal együttműködő intézmények lakói, illetve a nappali foglalkoztatások résztvevői állítják ki termékeiket.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem által szervezett XXIV. Nemzetközi Színháztudományi Konferenciára 2023. december 8-án tartják a Stúdió Színház előterében.

Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetést szerveznek Kolozsváron december 15-én 18 órától, Gall Anthony Kós Károly-kutató, K. Lengyel Zsolt történész, politológus, szerkesztő, Hunyadi Attila Gábor gazdaságtörténész és Veress Emőd jogász, egyetemi tanár részvételével, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében, az MCC Huszár (Călărașilor) utca 1. szám alatti székhelyén, a Belvedere szállodában.

A negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Ókovács Szilveszter ötlete nyomán Pacsay Attila Artaban című adventi szeánsza, amit 2023. december 9-én mutat be a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza. A mintegy egyórás térhangzású, egyéb érzékszervekre is kiható meditatív előadást a közönség sötétben, nyugágyakból, szemtakaró maszkban hallgathatja végig.

Kós Károly épületei Sepsiszentgyörgyön címmel szervez rendezvényt a Györkös Mányi Albert Emlékház 2023. december 7-én, csütörtökön, 18:30-as kezdettel.

A marosvásárhelyi Ariel Színház december 1–10. közötti műsorában a Hókirálynő és az Évszakok című előadások szerepelnek. A részletes program a címre kattintva olvasható.